Idea Palet Bilik Tidur Warna Pastel

Tahu tak? Warna mempengaruhi mood kita dalam banyak cara (terima kasih, sains!), dan akibatnya, adalah penting untuk mempunyai warna yang merangsang kita, daripada membuat kita muram. Jika anda sedang mencari beberapa idea segar untuk bilik induk atau tetamu, atau hanya ingin memberikan sentuhan warna yang bersahaja pada ruang semasa anda, palet bilik tidur warna pastel berikut mungkin yang anda cari.

1. Peachy

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Peachy

Peach adalah warna yang sangat popular dan serba boleh. Ramai orang yang baru untuk menghias dengan pastel lembut boleh takut dengan warna paling pucat, memikirkan bahawa mereka mungkin bertembung dengan warna lain dan kelihatan suram dalam cahaya malap. Walau bagaimanapun, apabila anda kebanyakannya berpegang kepada satu keluarga warna, ini bukan satu isu, bermakna walaupun ton yang paling ringan boleh digunakan tanpa banyak kebimbangan.

Peach ialah warna yang bagus untuk palet warna pastel kerana ia segar dan lapang apabila digandingkan dengan warna merah jambu yang lebih terang, retro apabila digandingkan dengan hijau atau merah jambu lebih gelap, dan cantik dengan emas dan kuning.

Sebenarnya, jika anda ingin berpegang pada warna neutral tetapi masih memasukkan beberapa pastel ke dalam skema anda, peach membuat pilihan yang bagus kerana ia boleh digunakan dalam pelbagai cara: sebagai warna aksen pada dinding atau aksesori atau sebagai bahagian utama dalam upholsteri atau permaidani. Jika anda mempunyai banyak cahaya semula jadi yang tersedia (atau mempunyai lekapan pencahayaan yang sangat baik), peach juga merupakan pilihan yang hebat untuk bilik tidur kerana ia mempunyai ciri-ciri yang menenangkan sambil mengekalkan tenaga yang mencukupi untuk tidak merasa bosan.

2. Baby Blue

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Baby Blue

Biru pastel ialah warna segar dan menenangkan yang boleh menjadikan bilik tidur anda kelihatan seperti sentiasa bermandikan cahaya matahari. Bilik yang ditunjukkan di atas menampilkan panel dinding pastel ini dan selimut biru terang yang melengkapkan dinding biru pucat dengan sempurna. Oleh kerana dinding berwarna biru terang, anda boleh memanfaatkan mana-mana warna aksen yang anda minati dengan mudah. Dalam kes ini, aksesori oren dan putih telah digunakan untuk mencipta suasana yang ceria dan sejuk.

3. Yellow and White

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Yellow and White

Anda tidak boleh salah dengan gabungan kuning dan putih. Ia adalah kombo klasik yang berfungsi untuk mana-mana bilik, terutamanya untuk bilik tidur anda. Kedua-dua warna adalah warna pelengkap, bermakna ia berfungsi dengan baik dan mewujudkan keharmonian. Anda juga boleh menggabungkan nada hangat dan sejuk dalam palet ini untuk mencapai kesan yang sama.

Berikut ialah beberapa palet warna kuning dan putih pastel yang indah yang mungkin anda ingin pertimbangkan:

Lemon Mint – dinding kuning muda, peralatan tempat tidur putih dengan aksen lemon

Creamsicle – dinding putih berkrim dengan bintik kuning oren di atas bantal

Mustard White – dinding kuning mustard dengan perabot putih segar

4. Pastel Pink

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Pastel Pink

Merah jambu (pink) adalah salah satu warna yang paling popular untuk digunakan dalam menghias, terutamanya untuk bilik kanak-kanak perempuan. Ia adalah warna lembut dan manis yang memaparkan imej kemesraan dan keselesaan. Ramai orang menganggap merah jambu sebagai menenangkan dan menenangkan kerana ia adalah warna kehidupan itu sendiri, warna darah yang mengepam melalui urat kita.

Apabila anda menghias bilik dengan merah jambu sebagai warna dominan anda, ingat bahawa ini biasanya dianggap sebagai warna feminin. Anda boleh mencipta persekitaran yang selesa dan mesra dengan menggunakan banyak tekstur dalam warna merah jambu yang berbeza.

Contohnya, jika anda ingin mengecat dinding anda merah jambu muda, anda boleh menggunakan teknik lukisan palsu atau sempadan kertas dinding untuk menambah tekstur dan menjadikan dinding anda lebih menarik. Anda juga boleh memilih perabot dengan pelbagai fabrik mewah dalam rona daripada pemerah pipi pucat hingga mawar dalam atau magenta.

Merah jambu sering digunakan sebagai warna aksen di bilik tidur; walau bagaimanapun, ia juga bagus apabila digunakan secara bersendirian pada dinding atau lantai kerana ia mempunyai rona hangat

5. Bilik Tidur Warna Pastel Paling Popular: Aqua Blue

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Aqua Blue

Aqua blue sangat popular untuk dipilih. Gunakan warna ini untuk mengecat dinding bilik.

6. Aqua Blue and White

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Aqua Blue and White

Walaupun palet berskala penuh cukup terang untuk menonjol dengan sendirinya, biru aqua yang lemah benar-benar muncul apabila dipasangkan dengan putih. Jika anda sedang mencari campuran warna yang mahir, yang ini sukar untuk dikalahkan.

7. Aqua Blue and Silver

Palet Bilik Tidur Warna Pastel Aqua Blue SIlver

Aqua blue dan perak hanya dibuat untuk satu sama lain. Ia adalah gabungan klasik yang menyelerakan dan kekal abadi.

8. Light Pink and Gray

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Light Pink and Gray

Merah jambu dan kelabu muda, dalam kes ini, akan menjadi kombinasi sempurna untuk mencipta nuansa seperti ini di dalam bilik tidur anda. Campuran dua warna ini akan membawa kesan menenangkan dan suasana feminin ke dalam bilik. Merah jambu muda biasanya dikaitkan dengan romantisme manakala kelabu biasanya dilihat sebagai warna maskulin, jadi adalah lebih baik jika anda menggabungkan kedua-dua bertentangan itu bersama-sama untuk mencipta keseimbangan yang menarik dalam idea palet warna anda.

9. Rosy Tones

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Rosy Tones

Harmoni dan menyenangkan, kombinasi warna ini memainkan kualiti kontras dua warna utamanya. Campuran rona hangat dan sejuk boleh diseimbangkan dengan sempurna dengan menggunakan warna putih untuk merapatkan jurang antara dua ekstrem. Kami menggunakan warna putih kuning air untuk meningkatkan warna kelabu, yang berada dalam julat biru sedikit. Warna merah jambu gelap memberikan kedalaman dan kekayaan yang lebih kepada rona merah jambu, yang sebaliknya akan berisiko menjadi terlalu feminin untuk sesetengah citarasa. Jika anda berasa lebih berani, cuba pasangkannya dengan warna kuning terang sebagai aksen untuk menjadikan bilik anda berasa seperti musim bunga sepanjang tahun!

10. Peach and White

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Peach and White

Dalam tema warna peach dan warna putih pastel ini, anda akan merasai kedua-dua kelembutan warna peach dan kesegaran daripada warna putih. Gabungan antara dua warna ini mewujudkan suasana romantis dan santai di dalam bilik tidur anda.

Jika anda ingin menggunakan palet warna pastel ini untuk bilik tidur anda, anda boleh menggunakan warna peach kelabu untuk dinding dan menggunakan kuning air muda untuk warna tempat tidur. Langsir boleh dibuat daripada kain kapas dengan kecerunan oren pastel, dan menggabungkannya dengan warna linen untuk bantal. Untuk menambah sedikit tekstur pada bilik, anda boleh membuatnya daripada bahan baldu dalam warna putih pudar atau gading. Anda juga boleh meletakkan beberapa bunga kuning sebagai aksen di atas satu meja sisi untuk memberikan penampilan yang lebih ceria pada bilik anda.

11. Lavender and Gray

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Lavender and Gray

Percaya atau tidak, lavender sebenarnya adalah warna yang menghilangkan tekanan. Inilah sebabnya mengapa anda melihat ia digunakan di banyak spa dan pusat kesihatan. Ia juga difikirkan untuk membantu dengan insomnia, itulah sebabnya kami berpendapat bahawa ini sesuai sebagai palet warna bilik tidur.

Tidak hairanlah ton lavender pucat sering digandingkan dengan kelabu—kedua-dua warna terkenal kerana mencipta suasana yang menenangkan.

Lavender juga boleh digunakan untuk menambah beberapa warna aksen kepada warna kelabu yang lebih terang, seperti yang digunakan di sini. Kombinasi warna ini boleh digunakan di mana-mana bilik, dari bilik tidur ke bilik mandi dan segala-galanya di antaranya!

Jika anda ingin mencipta persekitaran yang menggalakkan ketenangan dan kelonggaran, maka ini akan menjadi palet warna pastel yang sempurna untuk bilik tidur anda!

12. Dusty Rose and Creamy White

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Dusty Rose and Creamy White

Jika anda mahukan rupa yang canggih dan elegan untuk bilik tidur anda, dusty rose dan putih berkrim ini adalah warna yang sesuai untuk anda. Warna pastel menjadikan bilik anda kelihatan lebih lembut, lebih halus dan mencipta suasana yang menenangkan. Warna dusty rose mencipta suasana yang menenangkan, manakala putih berkrim mencipta keseimbangan untuk menjadikan bilik lebih bersih. Gunakan ton dusty rose yang lebih gelap sebagai kepingan aksen atau karya seni, manakala candelier boleh berwarna putih untuk memastikan ia tetap terang.

13. Plum Tones with Bright Accents

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Plum Tones with Bright Accents

Jika anda seorang yang suka berpegang kepada klasik, plum tones mungkin sesuai untuk anda. Gabungan warna yang kaya dan bersemangat ini adalah pilihan yang baik untuk mereka yang menggemari tona dalam; cuma tambahkan cahaya terang untuk mencipta bilik tidur yang sesuai untuk anda.

Warna Dinding: Plum atau ungu gelap atau ungu muda yang lain

Warna Perabot: Coklat gelap atau hitam

Warna Aksen: Kuning terang, oren atau hijau terang

Penutup Tingkap: Langsir linen putih dengan kelambu ungu dan ikat belakang

Lantai: Laminasi kayu atau kayu keras berwarna perang gelap dan merah

Pencahayaan: Lekapan lampu atas dalam ton logam; lampu meja dengan tapak emas dan warna putih

Hiasan: Bakul anyaman di atas lantai, tumbuhan buluh palsu dan kerusi rotan

Cubalah palet warna bilik tidur ini untuk menambahkan beberapa getaran pastel pada bilik anda.

14. Cool Blue

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Cool Blue

Dinding warna cool blue bilik tidur ini seimbang dengan warna merah, kuning dan coklat yang hangat di dalam linen katil dan karya seni di atas katil. Meja malam berwarna coklat tua menambahkan sentuhan drama pada ruang, mewujudkan tempat percutian yang selesa bagi mereka yang menggemari warna biru.

15. Pink, Red & Green

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Pink, Red, and Green

Pelbagai bantal dalam warna merah jambu dan merah terang menghiasi bilik tidur hijau lembut ini. Warna-warna berani memberikan drama dan personaliti kepada bilik, manakala dinding hijau menghalangnya daripada berasa terlalu sibuk.

16. Soft Shades of Gray and Purple

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Soft Shades of Gray and Purple

Kelabu adalah pilihan warna yang elegan untuk mana-mana bilik tidur. Di dalam bilik tidur ini, warna kelabu digandingkan dengan ungu lembut untuk palet warna yang canggih yang melengkapkan kedua-dua gaya tradisional dan moden.

17. Dusty Rose, Gold & Ivory

Palet Bilik Tidur Warna Pastel: Dusty Rose, Gold & Ivory

Memasukkan warna ivory ke dalam skema warna bilik tidur anda adalah mudah apabila anda memulakan dengan peralatan tempat tidur anda sebagai panduan anda. Sarung selimut bercetak bunga mawar yang cantik ini memberikan semua inspirasi yang diperlukan untuk mencipta.